Tuesday, July 23, 2019

Suomalaisia kovatasoisia webbisarjakuvia - pieni listaus


Moni sarjakuvanystävä haukkoi suutaan, kun tämän vuoden Eisner-voitto napsahti TURKUUN. Eisner on sarjakuva-alan suurin kunnianosoitus. Palkintoja tuli peräti kaksi: Parhaan jatkosarjakuvan palkinto ja parhaan huumorisarjakuvan palkinto. Tämä pääsi yllättämään monet, sillä Giant Days ei ainakaan omien käsitysteni mukaan ole erityisen tunnettu sarjakuva suomessa, vaikkakin sen laatu on selkeästi aivan erityislaatuisen kova. Turkulainen piirtäjävoittaja on Max Sarin. Sarjakuvan käsikirjoittaja on John Allison, ja toinen piirtäjä on Lissa Treiman. Onnea!!

Tuohtuneena siitä että tällainen helmi on jäänyt minulta ja monelta muulta aikaisemmin huomaamatta, jaan nyt linkkejä muihin webbisarjakuviin ja artisteihin, joiden en toivoisi joutuvan noteeraamatta. Onhan se häpeä jos Eisner napsahtaa suomeen, eikä kenelläkään ole hajuakaan tekijästä täällä päin! Itse Giant Daysia en voi linkittää, koska se ei ole käsittääkseni enää webissä luettavissa, ainakaan laillisesti. Kindle-version voi kuitenkin ostaa esim. Amazonista.

AFTER THE FOG + LIFE OUTSIDE OF THE CIRCLE + IMMORTAL NERD + SILLY GHOST


H-P Lehkonen on kuumaa kamaa, jonka ansiot on tajuttu pikkuhiljaa jo suomessakin. Sarjakuvat ovat vähemmistöystävällisiä ja yleensä aiheeltaan enemmän tai vähemmän queer. Silly ghost on Arvi Tammen piirtämä, muutoin Lehkonen piirtää itse. Itse olen pitänyt erityisesti Life Outside of the Circlestä, jossa on jotenkin hellyyttävä ja kiireettömän tuntuinen, romanttinen käsikirjoitus. Lehkonen on itseasiassa tietääkseni Suomen ensimmäisen(!) web-sarjakuvakustantamon perustaja ja omistaja. ERITTÄIN hyvä juttu sarjakuvataiteilijoille.ALCHEMILLA + MY WIZARD DAD

Jumalaisen kauniisti, hauskalla omintakeisella väritystyylillä leivottua fantasiasarjakuvaa. Kerronta pelittää täydellisesti. Ja sitä on paljon! Piirustusjälki on näyttävyydestään huolimatta niin vaivattoman näköistä rentoudessaan, että ihan kateeksi käy. Tekijä on Sara Valta.
BELZEBUBS

J-P Ahonen tekee hellyyttävää satanistisarjakuvaa. Ja niin mainiosti piirrettyä! Nykyään heidän hevibändinsä on ihan oikea, ja animoituja musiikkivideoita on jo kaksi. Nekin ovat suomalaisen Pyjama Filmsin animoimia! Jee! Onneksemme myös valtamedia on huomannut Belzebubsin menestyksen.


LUMINE


Sarjan tekijä on Emma Krogell, joka paljastui minulle jossain vaiheessa suomalaiseksi. Hämmentävää! Valitsin sarjakuvan luettavakseni siksi, että se on saanut huippuarvosanat webtoons.comissa (joka on ISO sivusto) ja aina jatkuessaan on keikkunut sivuston suosikkisarjakuvien ykkösenä omassa kategoriassaan. Lumine sopii mielestäni ihmisille, jotka pitävät seikkailullisesta mangasta tai animesta.PHANTOMLAND

Maaria Laurisen Phantomland on ihan jumalaisen, törkeän kauniisti piirretty. Kerronta ja juoni on todella taidokasta... Olen ollut kakarasta asti hänen taiteensa fani. Sarjakuva on niin hemmetin pro, että en osaa muuta kuin ihmetellä miten jumalaisen taitava sen tekijä on. Lisäksi hahmot ovat kuumia. Lääh puuh!

SHOOT AROUND + HEIR'S GAME


Suspun sarjakuva on noussut käsittämättömään menestykseen Webtoons.sivulla niin lukijamääränsä kuin arvostelumenestyksen perusteella. Tämä sarjakuva on tullut jo päätökseensä. Yhdyn lukioiden mielipiteeseen siitä, että kyseessä on mainio, erinomainen sarjakuva. Heir's gamea en ole kerennyt lukea vielä kunnolla, mutta käsittääkseni on homoromanssia ilmassa!

STAND STILL. STAND SILENT + A REDTAIL'S DREAM


Sarjat ovat Minna Sundbergin käsialaa. Ne ovat jumalattoman kauniisti väritetty, ja uskomattoman pitkiä, huomioon ottaen vaiva mikä niiden tekemiseen on mennyt. Ai niin, ja ne ovat myös hyviä! Mainitsinko jo että ne ovat upeita? Minna Sundberg painatti sarjakuvansa kickstarterin avulla, ja saatu summa ei ollut mikään pieni.... Kertoo jotain fanien intohimosta.


TIGER, TIGER

Petra Norlundin Tiger, Tiger on äärettömän hyvin piirretty ja hahmot ovat sympaattisia (ja hottiksia). Petran aiempi sarjakuva Prague Race on sekin ollut suosittu! Prague Race ei jatku enää, mutta Tiger, Tiger päivittyy usein. Sarjakuva on ollut Eisner-ehdokas(!!!)
TRANSFUSIONS + THE WITCH DOOR


Tässä Anni Keräsen sarjakuvassa on seksikäs homovamppyyri, ja se on kuulemma suomen suosituimpia sarjakuvia! En itse ole sarjakuvaa paljoa lukenut, mutta piirtojälki ja kerronta ovat vakuuttavan oloisia! Hänen seuraava sarjakuvansa on The Witch Door. Suosittelija H-P Lehkonen.

UNKNOWN LANDS


Rosi Kämpe on tunnettu siitä, että piirtää marvelille Spider-Gweniä! Unknown Lands on hänen oma projektinsa. Huomioonotettavaa on, että alun piirtojälki tulee parantumaan huimin harppauksin, ja onkin lopuksi helkutin komeaa! Suosittelija H-P Lehkonen.

Tässä ainakin sarjoja joita itse tiedän. Olen laadukkuuden lisäksi käyttänyt valintaperusteena kansainvälistä otetta (englanninkieli) ja päivitystahtia, mikä on elintärkeää webbisarjakuvan pärjäämisen kannalta.

Jos tiedät jonkun erityisen taitavan suomalaisen webbisarjakuvatekijän, jätä ihmeessä kommenttiin linkki!


Lisää suomalaista sarjakuvaa löydät mm:
No comments:

Post a Comment

As a dictator of this blog, I do not tolerate any kind of hate speech: such comments are removed.